Гърция и Турция сложиха началото на първите директни конструктивни разговори за

...
Гърция и Турция сложиха началото на първите директни конструктивни разговори за
Коментари Харесай

Гърция и Турция сядат на масата за преговори за Средиземно море

Гърция и Турция сложиха началото на първите директни конструктивни разговори за водите в Източното Средиземноморие от близо 5 години насам, съобщи France24.

Представители на двете страни се срещат в Истанбул през днешния ден, само че забележителен прогрес не се чака да бъде реализиран след задълбочаването на разногласието през август. Това обаче акцентира позитивния звук, който турският президент Реджеп Ердоган задава, до момента в който се пробва да оправи нарушените си с Европа връзки на прага на евентуално по-враждебната администрация на Съединени американски щати, ръководена от Джо Байдън.

През уикенда гръцкият външен министър Никос Дендиас означи, че Атина влиза в така наречен проучвателни договаряния „ добросъвестно “ – коментар, неведнъж повтарян и от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

60 кръга от договаряния организираха Атина и Анкара в интервала 2002-2016 година преди да прекратят разговора след многократни неуспехи да стигнат до консенсус.

Спорът се разпали още веднъж през миналата година, откакто Турция изпрати проучвателен транспортен съд и военноморска флотилия във води покрай турския бряг, за които Гърция претендира с поддръжката на Европейски Съюз – страната употребява голямата си мрежа от острови, с цел да дефинира като свои отделни части от Егейско и Средиземно море, а това не се харесва на Анкара.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР